De ideale werkplek

Dat een plezierige werkplek belangrijk is, weet iedereen inmiddels wel. Hoewel wij Nederlanders er zeer gemakkelijk van af komen met 1377 uur gemiddeld per jaar (Koreanen werken namelijk 2193 uur gemiddeld), wil je niet je halve leven slijten op een plek waar je met tegenzin naar toe gaat.

Hedendaagse succesvolle bedrijven begrijpen dit dan ook uitstekend. Zo mag je bij Google 20% van je tijd besteden aan wat jij zelf wil. Wil jij dus een dag per week rondjes rennen om je bureau, dan kan dat bij Google.

Eventplaats werken

Screenshot: Eventplaats kantoorcam

Nieuwe organisatievormen, leiderschapsstijlen en omgangsregels op de werkvloer zijn belangrijke items deze dagen. Status en hiërarchie zijn zaken die steeds minder demoraliserend werken binnen een organisatie. Grote auto’s en geld zijn minder belangrijk, toegevoegde waarde bieden is daarentegen veel belangrijker geworden. Binnen de bekende filosofie van de Braziliaanse Ricardo Semler en zijn boek “De kapitale kracht van geluk” zie je dit ook sterk terug. Enkele van zijn kernwaardes zijn:

- Weg met de bureaucratie, want die zorgt voor een gevoel van schijnzekerheid.

- Managers moeten controle loslaten om creativiteit te stimuleren.

- Leidinggevenden krijgen geen speciale behandeling, dus géén eigen werkplek, parkeerplek of secretaresse.

- Voortdurend afvragen waarom vanzelfsprekendheden goed voor het bedrijf zouden zijn.

- Een leider moet geregeld afstand nemen van zijn bedrijf en onbereikbaar zijn.

- Leiderschap heeft niets met hiërarchie te maken, want iedereen kan leiderschap ontwikkelen.

Bij Eventplaats zie ik dit ook terug. We zijn zoals ze zeggen een platte organisatie met informele omgangsvormen. Het zou zo maar kunnen zijn dat je iemand hier aantreft die in zijn zwembroek aan het werk is. Als je hiervan weg rent, dan pas je niet bij ons. Gelukkig is voor een succesvolle organisatie met een fijne werkomgeving het geen vereiste om in je Speedo en Hello Kitty te verschijnen. Toch als je de leidende onderzoeken leest, kom je de onderstaande peilers tegen.

No,no, no (nee geen Destiny’s Child)

Elkaar helpen is belangrijk, maar durf soms nee te zeggen. Het is erg belangrijk om je eigen werk te bewaken. Iemand die te vaak ja zegt, gaat zich al snel ongelukkig voelen en loopt het gevaar achter te lopen.

Het winnend doelpunt is niet per definitie een perfect doelpunt

Het is belangrijk om jezelf niet te verliezen in de details. Mensen die altijd gaan voor de beste kwaliteit en daarmee het resultaat uit ogen verliezen, verliezen vaak de wedstrijd. Als je een voetbalwedstrijd speelt, moet je scoren en winnen. Dit betekent niet dat je alles moet afraffelen, maar vind de beste balans tussen de kwaliteit die je levert en het resultaat wat het je oplevert.

You are not alone

Betrek regelmatig je collega’s bij je werk. Dus af en toe je werk te delegeren of je collega naar je werk te laten kijken. Dit verbetert de kwaliteit van je werk en geeft regelmatig nieuwe inzichten.

Be social, not a bitch

Investeren in je collega’s bevordert de sfeer en de onderlinge relatie. Het is daarom erg belangrijk regelmatig activiteiten te ondernemen met je collega’s. Een simpel etentje doet al wonderen. Let wel, blijf ver van office politics.

Work hard, play hard

Mijn credo en tevens erg belangrijk als je topsport bedrijft op de werkvloer. Het is erg belangrijk om soms even alle remmen los te gooien en je te ontladen. Een avond lekker dansen, gillen of iets anders geks werkt zeer ontspannend en zorgt weer voor de goede energie voor de alom gevreesde maandagochtend.

Geen doel, geen doelpunt

Doelen, doelen, doelen. Als je geen doel hebt, kan je niet scoren. De kop van deze alinea klinkt bijna als een uitspraak van Cruyff, maar daarom niet minder waar. Doelen binnen je werk en privéleven zijn van elementair belang. Zonder doelen weet je niet waar je naartoe gaat. Wil je een goed gevoel over jezelf, je werk en je leven? Stel (realistische) doelen en werk hier (gezamenlijk) naar toe.

Ik vind het leuk om te zien wat je zelf onbewust en bewust wel en niet toepast. Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar wellicht biedt het leuke insights voor jou en je collega's.

Hieronder een insight peak bij ons op kantoor:

0 Reacties

Reactie plaatsen

top tien

 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555
 • Event descriptions and details here for the blog post title

  5555

Laatste media